Ordlista

AMRAP

As Many Rounds/Reps As Possible På bestämd tid, ska du göra så många repetitioner eller varv du hinner. Ex. Cindy

BODY WEIGHT (BW)

Din egen kroppsvikt taget från engelskan. Det betyder helt enkelt att man utgår från sin egen kroppsvikt. Väger du 70 kg är din BW 70. Man kan i olika typer av upplägg också använda % av BW. Det betyd tex att om det står 50% av BW och du väger 70 kg skall du använda 35 kg.

BAR MUSCLE UP

Kombination av pull-up och dip, där du hänger i riggen för att sedan häva dig upp till en hand stående position på riggen. Video

BAR MUSCLE UP

Kombination av pull-up och dip, där du hänger i riggen för att sedan häva dig upp till en hand stående position på riggen. Video

BARBELL

(=skivstång) Stången vi använder för lyft. Man sätter på viktplattor med olika vikt.

CLEAN

(frivändning) Två varianter Squat och Power. Är det inte uttalat får du välja. Du lyfter tyngre i en Squat Clean men arbetar fortare med power clean.

CHEST TO BAR (CTB)

Bröstet ska nudda riggen, i nedre läget ska armarna vara fullt sträckta och i det övre läget ska bröstet (nedanför nyckelbenen) vidröra riggen

DOUBLE UNDER (DU)

Dubbel hopp med hopprep. Repet passerar två gånger under fötterna på varje hopp.

DEADLIFT

(Marklyft) Stången lyfts från marken till den höjd där höft och knän är fullt sträckta och axlarna är bakom stången. Armarna ska vara raka under hela lyftet.

DUMBBELL

=hantel

EVERY MINUTE ON THE MINUTE (EMOM)

Varje ny minut gör du ett antal reps av en eller flera övningar.
Därefter vilar du resten av minuten, till nästa minut börjar.

FRONT SQUAT (FS)

Knäböj med vikt/stång vilandes på axlarna fram i rackposition, armbågarna pekar rakt fram.

GROUND TO OVERHEAD (GTO)

Du ska få stången från golvet till över huvudet på vilket sätt du vill.

GOBLET SQUAT (GS)

Knäböj (squat) med kettlebell mot bröstet. Tränar både bål och ben.

HANDSTAND PUSH-UP (HSPU)

Hand-stående armhävning

JERK

Jerk är samma sak som svenskans stöt eller överstöt. Det är en del i klassiska olympiska lyft och är vanligt förekommande i CrossFit.

LUNGES

(=utfallssteg) Suverän träning för två muskelgrupper – ben och rumpa – samtidigt som du utvecklar bålstyrka och balans.

MUSCLE UP (MU)

Övning som kan utföras både på i räcke eller i ringar. Se Bar Muscle Up respektive Ring Muslce Up för att se respektive övning. Många gånger används Muscle upp för att enbart beskriva Ring Muscle Up.

OVERHEAD SQUAT

(OHS) Video Knäböj där du håller en stång ovanför huvudet. En för många svår övning då det krävs både bra rörlighet, styrka och teknik.

PISTOLS

Knäböj där du bara använder ett ben.

POWER-

Innebär att du inte behöver gå ner i en full squat. Ordet power, kortar av rörelsen, du fångar stången stående istället för i en squat. Tex. power clean.

PULL UP

Inom CrossFit är en pull-Up per definition kippad. För att andra ska förstå att ”vi” menar strikta Pull-Up måste man ange detta innan.

ROUNDS FOR TIME (RFT)

Fast arbetsmängd med ett antal fasta varv så fort du kan. D.T är ett exempel på en rounds for time WOD.

RX

När ett pass utförs som ordinerat. Det är inte skalat och alla övningar utförs med den vikten som passet är skrivet med. Tex. 100/70kg är en indikation på att övningen ska utföras med 100 kg för herrar och 70 kg för damer.

STRIKT

En övning utförs utan hjälp av att kippa, det är bara råstyrka som gör övningen.

SNATCH

(= ryck) Vikten går direkt från marken till raka armar i en rörelse, stången fångas i overhead squat, rörelsen är avslutat när du står med uträtat höft och raka armar.

SLAMBALL

En tung röd boll av gummi fylld med sand. Man kan tex kasta en slamball i golvet, från huvudhöjd.

SINGLE UNDER (SU)

Enkelhopp med hopprep. Repet ska passera 1 gång under fötterna varje hopp.

SCALED

(=skalad) Göra en övning lättare genom att byta ut övningen, sänka vikten för att du inte klarar av just den övningen eller vikten.

TOES TO BAR (TTB) (T2B)

Övning i rigg där båda tårna ska nudda stången.

THRUSTER

Övning där du gör en front squat, på vägen upp, med hjälp av höften, skjuter upp vikten till helt raka armar, med helt rak kropp, utan att stanna emellan.

WOD

Workout Of the Day Dagens pass på, alltid ett nytt med en annan programmering än dagen innan.

WALL CLIMB/WALK

Du tar dig från magliggande, med fotsulorna mot en vägg, går upp för väggen så att hela kroppen är rak och nuddar väggen.

WALL BALL (WB)

Inleds med att du håller en medicinboll och gör ett knäböj där höftvecket ska komma djupare än knähöjd. Medicinbollen stöts sedan upp och mitten av bollen ska träffa ett märke eller väggen ovanför märket. Viktigt att tänka på är att få med sig kraften från benen och höften i stöten.